DANSEN MELLEM ARV OG MILJØ

The family of Laocoön entwined in coils of DNA - Scraperboard drawing by Bill Sanderson

Husker dine celler hvor du boede før? Og kan C-vitaminer forbedre kræftbehandling?

Vores kroppe er resultatet af en konstant dialog mellem vores gener og vores omgivelser.  En kompliceret dans mellem arv og miljø. Og nu mener mange forskere at være kommet et skridt nærmere forståelsen af denne proces via epigenetikken. Epigenetik er studiet af, hvordan vores miljø, adfærd og alder kan præge den måde, vores gener kommer til udtryk. Eksempelvis er mange kræftsygdomme kendetegnet ved, at man får epigenetiske forandringer. Men måske kan disse forandringer potentielt omvendes. Denne indsigt har medført, at den epigenetiske forskning er et felt i rivende udvikling – ikke mindst inden for udvikling af nye behandlinger til patienter med kræft. 

Hør læge og forsker Stine Ulrik Mikkelsen diskutere de nye epigenetiske kræftbehandlinger og med afsæt heri præsentere noget af sin egen forskning med C-vitamin som epigenetisk aktør. Historiker og kurator Malthe Bjerregaard vil forsøge at udrede nogle af de indviklede tråde, som denne videnskab trækker helt tilbage til Darwin og vores forståelse af arvelighed.

PRAKTISK INFO
1. juni kl. 19.39
Online-event via Zoom
Link: https://ucph-ku.zoom.us/j/65134879273
Alle kan være med. Det er gratis og tilmelding ikke nødvendig

Stine Ulrik Mikkelsen er læge og har de sidste fire år forsket i bl.a. epigenetik i Professor Kirsten Grønbæks forskningsgruppe på Klinik for Blodsygdomme, Rigshospitalet, og Biotech Research and Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet.

Malthe Kouassi Bjerregaard er historiker og kurator ved Medicinsk Museion og arbejder på formidlings- og udstillingsprojektet Verden er i dig.

Medicin til den forbundne krop
Eventet er en del af serien Medicin til den forbundne krop, som vi afholder som en optakt til udstillingen Verden er i dig. Verden er i dig handler om vores forbundne krop og finder sted på Kunsthal Charlottenborg fra 30. september 2021 til 16. januar 2022. Læs mere om udstillingen her Verden er i dig – forside – Medicinsk Museion (ku.dk)