Aftenkonsultation: Menneskemaskinen

Helt op til 1900-tallet var det et mysterium, hvordan menneskekroppen omdanner mad til vækst og bevægelse. Først her begyndte lægevidenskaben at forstå kroppens byggesten: proteiner, kulhydrater og fedt. Man opdagede også stofskiftet - kroppens kemiske processer. I laboratorier verden over blev kroppens indre fabrik langsomt afkodet.

Denne nye viden gav videnskabelige bud på vigtige spørgsmål om sundhed: Hvad er sundt at spise? Hvordan bliver man overvægtig? Den gav også grobund for den madmatematik, vi kender i dag: Spiser man x antal kalorier, skal man forbrænde x antal kalorier. Men de sidste ti år er forskningen begyndt at sætte spørgsmålstegn ved aspekter af denne logik. En af opdagelserne, der har udfordret denne forestilling handler om kropsfedt. Lægerne har nemlig opdaget, at kroppen ikke kun indeholder hvidt fedt, men også brunt fedt - en fedttype som er helt adskiller sig fra den hvide. Opfattelsen af menneske-maskinen skal justeres.

Til denne Aftenkonsultation sætter vi fokus på, hvorfor fedt ikke bare er fedt. Lektor fra Medicinsk Museion Adam Bencard præsenterer, hvordan den tidlige forskning i sult og ernæring har påvirket vores blik på kroppen og forståelsen af mad. Herefter vil molekylærbiolog og gruppeleder ved Centre for Physical Activity Research Søren Nielsen fortælle om det nyopdagede brune fedt, og hvordan forståelsen af dette kropsvæv måske kan bruges til fremtidig behandling.

Køb billet her