27. februar 2024

Vores eksperter i Kontant

Eksperter fra Center for Almen Medicin medvirker i programmet "Kontant: Læger på kanten," som udsendes på DR1. Programmet beskriver en ny form for lægehus, der truer den traditionelle familielægepraksis i Danmark. Programmet om udviklingen i almen praksis kan ses på DRTV. Kontant: Sæson 2024 – Læger på kanten (1:2) | DRTV

Ifølge DR fjerner flere klinikker deres gamle messingskilte og skifter navn til 'Alles Lægehus.' Dette navn dækker over en betydelig sundhedskoncern, der assisterer privatpraktiserende læger med praktiske aspekter som papirarbejde, personale og IT, mod at modtage størstedelen af klinikkens indtjening og retten til at have sit navn på døren.

På nuværende tidspunkt er 130.000 danskere patienter hos Alles Lægehus i Jylland, Fyn og på Sjælland. Ifølge reglerne har ”ejerlægen” stadig det faglige ansvar på papiret i det enkelte lægehus. Dog advarer kilder i DR’s Kontant om, at i flere af disse lægehuse bliver patienterne i høj grad betjent af sygeplejersker og skiftende lægevikarer, mens ”ejerlægen” i nogle tilfælde er helt ukendt. Eksperter mener, at dette er problematisk og ikke i overensstemmelse med reglerne. To professorer fra Center for Almen Medicin, Lars Bjerrum og John Brandt Brodersen, kommenterer forholdene i programmerne.

Professor Frans Boch Waldorff, leder af Center for Almen Medicin, udtaler: ”Jeg er glad for, at forskere fra vores Center bidrager med deres viden til at belyse forhold, som påvirker en stor gruppe danskeres mulighed for at få en fast praktiserende læge.”

Emner