22. april 2024

ūüéď Professor Sue Ziebland bes√łger Center for Almen Medicin p√• K√łbenhavns Universitet

Portræt af Sue Ziebland foran gul mustensvæg

Sue Ziebland er professor i medicinsk sociologi ved Oxford University's Nuffield Department of Primary Care Health Sciences og seniorforsker ved National Institute of Health and Care Research. Hun bes√łger Center for Almen Medicin p√• K√łbenhavns Universitet i tre uger i april.¬†

Velkommen til Center for Almen Medicin. Hvad bringer dig til K√łbenhavn - rent forskningsm√¶ssigt?

Det gl√¶der mig at v√¶re her, og jeg er virkelig begejstret for at deltage i dette forskningsprojekt. Jeg kommer fra Oxford med det form√•l at bidrage til en tv√¶rnational analyse af de forskellige tilgange, der er blevet implementeret (og ofte tilpasset eller opgivet) under Covid-19-pandemien med henblik p√• at give patienter adgang til praktiserende l√¶ger. Dette projekt inkluderer ogs√• en dansk del, som er en del af det fokuserede etnografiske studie, der unders√łger 8 praktiserende l√¶ger i England.

Hvordan kan forskningsmilj√łet her p√• centret g√łre dig mere vidende om patienters adgang til praktiserende l√¶ger?

Efter at have tilbragt tid p√• afdelingen tidligere, inklusive et 4-ugers bes√łg tilbage i 2016, er jeg blevet bekr√¶ftet i, at dette milj√ł er s√¶rligt velegnet og stimulerende for samfundsvidenskabeligt orienterede kvalitative forskere inden for almen medicin. Jeg s√¶tter stor pris p√• muligheden for at have tid til samtaler og for at l√¶re mere om mine kollegers arbejde. Det er ogs√• utroligt v√¶rdifuldt at v√¶re en del af et milj√ł, hvor mine kolleger s√• venligt skifter sprog for at inkludere mig i deres diskussioner.

Hvorfor er det vigtigt i et bredere perspektiv at lære mere om patienters adgang til praktiserende læger?

De lange ventelister til praktiserende l√¶ger har f√łrt til hyppige skr√¶khistorier i de britiske medier. Almen praksis st√•r over for betydelige udfordringer med det stigende behov, hvilket resulterer i, at mange kliniske medarbejdere, b√•de erfarne og nyuddannede, v√¶lger at forlade arbejdsstyrken eller endda landet. Dette har f√•et mange patienter, is√¶r de yngre og mere raske, til at s√łge privat, online l√¶gekonsultation. Som et forskerhold med fokus p√• anvendt forskning, der s√łger at forst√• disse √¶ndringer, f√łler vi, at der er meget at l√¶re ved at sammenligne forholdene p√• tv√¶rs af lande med lignende sundhedssystemer, men med forskellige politiske drivkr√¶fter og offentlige forventninger.

Læs mere om Sue Ziebland og hendes forskning her.

Emner