3. april 2024

ūüí° Knyt universiteterne t√¶ttere til prim√¶rsektoren i fremtidens sundhedsv√¶sen ūüí°

Almen praksis og resten af prim√¶rsektoren f√•r et endnu st√łrre ansvar for befolkningens sundhed i fremtidens sundhedsv√¶sen. Derfor b√łr universiteterne nu knyttes t√¶ttere til prim√¶rsektoren for at indfri √łnsket om en stigning p√• 43 pct. i antallet af speciall√¶ger i almen medicin.

Det skriver¬†J√łrgen Kurtzhals, prodekan for uddannelse p√•¬†Faculty of Health and Medical Sciences, UCPH,¬†Theis Lange, institutleder for Institut for Folkesundhedsvidenskab og¬†Frans Boch Waldorff, leder for¬†Center for Almen Medicin ved K√łbenhavns Universitet¬†i Altinget i dag.

‚ÄĚAt samt√¶nke forskning og uddannelse, n√•r almen praksis skal styrkes, er en lavth√¶ngende frugt, som b√łr udnyttes,‚ÄĚ siger Frans Boch Waldorff, som sammen med sine kolleger giver tre anbefalinger, som skal afhj√¶lpe manglen p√• speciall√¶ger i almen medicin:

ūüĎČ T√¶nk forskning og uddannelse ind i v√¶rdik√¶den, n√•r almen praksis skal styrkes. Giv praktiserende l√¶ger mulighed for forskningsstillinger som kliniske lektorater og professorater med ans√¶ttelse i praksis.

ūüĎČ G√łr speciall√¶geuddannelsen i almen medicin mere attraktiv for at √łge rekruttering til faget. M√•lret ressourcer til almenmedicinsk forskning, uddannelse og l√¶gernes faglige tilknytning til universitetet ‚Äď ligesom p√• hospitalerne.

ūüĎČ Styrk landsdele, som har utilstr√¶kkelig l√¶ged√¶kning, ved at oprette praksisklynger med tilknytning til et universit√¶rt milj√ł. Praksisklynger tiltr√¶kker talentfulde unge l√¶ger, bidrager til probleml√łsning, skaber st√¶rke fagmilj√łer og modarbejder ulighed i sundhed.

Universiteterne er klar til at bidrage og ser frem mod sundhedskommissionens anbefalinger i foråret.

Læs hele artiklen på Altinget.

Emner