22. februar 2023

Screening for livmoderhalskræft er ikke uden risiko

Ph.d.-studerende Emma Grundtvig Gram fra Center for Almen Medicin i København og lektor i sundhed og samfund på RUC, Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, har i dag en kronik i Information.

Er der noget, du har glemt? Kræftens Bekæmpelse stiller netop dette spørgsmål til kvinder i 20'erne, med henvisning til at de skal huske at deltage  i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft. Forfatterne stiller Kræftens Bekæmpelse det samme spørgsmål: Er der noget, I har glemt? Kampagnen negligerer nemlig både de potentielle skader, effekten af HPV-vaccination og den grundlæggende ret til et frit valg.

Forfatterne argumenterer for, at kvinder skal træffe deres egen beslutning under oplysning af både de potentielle gevinster og skader. Og ikke skal glemme den gavnlige effekt af vaccinen, som særligt gør sig gældende for den udhængte gruppe af kvinder som ’har glemt deres screening’. De opfordrer kvinder til ikke at ligge under for organisatoriske, institutionelle eller politiske værdier og præferencer, men træffe deres egne valg. 

Læs hele kronikken på information.dk.

Emner