7. marts 2023

Læge og forsker kritiserer unuanceret brug af Body Mass Index

Praktiserende læge og vægtforsker Rasmus Køster-Rasmussen fra Center for Almen Medicin på Københavns Universitet advarer i et indslag på TV2 Echo mod unuanceret brug af målet Body Mass Index (BMI) i sundhedssektoren. Body Mass Index beskrives på sundhed.dk som ”en måde at finde ud af, om man vejer for meget eller for lidt i forhold til sin højde.”

”Jeg synes, at den måde, vi bruger BMI i dag, er destruktiv, og desværre gør det mere skade end gavn. Om 100 år vil man kigge tilbage på det her og tænke, at det var helt tosset, at man gik og målte og vejede folk og troede, at man kunne finde ud af folks sundhed, og at man i virkeligheden gjorde mere skade end gavn,” siger Rasmus Køster-Rasmussen blandt andet til TV2 Echo, hvor målgruppen er 20-30-årige.

Personer med et BMI på over 25 kategoriseres i dag som ’overvægtige’ eller ’svært overvægtige’. Den kategorisering er problematisk, fordi den er fagligt ubegrundet og desuden stigmatiserende, mener Rasmus Køster-Rasmussen.

”At blive kategoriseret som overvægtig medfører, at man bliver mere utilfreds med sin krop. Det kan påvirke eksempelvis unge menneskers psykiske helbred,” siger Rasmus Køster-Rasmussen. Han er overbevist om, at der i fremtiden vil være mindre fokus på BMI.

Rasmus Køster-Rasmussen forsker i vægt og sundhed bl.a. i projektet LightCOM. Han har derudover podcasten 'Radio Ligevægt'.

Se indslaget fra TV2 Echo her.

Læs om LightCOM her.

Emner