Magda og Svend Aage Friedrich Mindelegat

Pris: Priser, stipendier, udnævnelser

Pernille Hølmkjær (Modtager)

Et legat med formue, fundats og bestyrelse kommer ikke af sig selv. Nogen skal ønske at båndlægge deres midler med et andet formål end at lade dem tilfalde arvingerne, nogen skal organisere det og nogen skal sørge for, at der findes et godt formål. At det netop blev til fremme af forskning i almen medicin var en fremsynet tanke i midten af 1970erne.

Svend Aage Friederich var revisor. Han skabte selv sin formue, som blev forøget ved ægteskabet med hustruen Magda. Hun døde i 1967, han i 1978, 87 år gammel. Han boede på Nørrebro i København, de sidste år hos sin slægtning Ragna Bach. Han var til sin død besjælet af en levende interesse for mange ting, blandt andet for det store sociale lovkompleks, benævnt Bistandsloven, som indførtes i hans sidste leveår, og for den alment praktiserende læges indsats. Han førte mange diskussioner med sin læge, K. B. Rasmussen, om tidens problemer og det havde utvivlsomt en væsentlig betydning for, at han valgte at hensætte en del af sin formue til netop almen medicin. Ifølge testamentet skulle legatbestyrelsen bestå af boets eksekutor I. Enevoldsen, Ragna Bach og K. B. Rasmussen. Det fremgår tydeligt af testamentet og stifterens korrespondance, at legaterne skulle tildeles efter bestyrelsens beslutning, uden ansøgning.

Efter legatstifterens død forestod et omstændeligt og tidsrøvende arbejde med boet og med udfærdigelse af en fundats. Værre var det, at aktiverne i legatet bestod af nogle ejendomme, hvor de beskedne lejeindtægter stort set forsvandt i ejendommens drift og vedligeholdelse. Man kunne derfor i 1983 kun uddele en mindre portion til deling mellem Paul Backer og Poul A. Pedersen, som anerkendelse og til fortsat støtte af deres arbejde med Scandinavian Journal of Primary Health Care. Året efter havde man intet at uddele.

I denne periode ophørte Enevoldsen pga alder og i stedet indtrådte advokat Mogens Popp-Madsen i bestyrelsen. Det lykkedes ham i de følgende år at afhænde ejendommene på fordelagtig vis, hvilket forbedrede afkastet betydeligt. I 1985 kunne man dog kun uddele et enkelt legat, men fra 1987 kom man i gang med den årlige uddelingspraksis, som siden har været gældende. Fra legatet foretages tre typer af tildelinger.

Mindelegatet tildeles fremtrædende forskere som en anerkendelse af deres indsats indenfor det almenmedicinske område og som støtte til deres videre arbejde. Der uddeles et legat på DKK 20.000
Tildelingsdato13 maj 2024
KontekstNational
Tildelt ved begivenhedDansk Almenmedicinsk Forskningsworkshop

ID: 392442245