Hjælp andre og lev længere

Presse/medie

05/03/2010

 

Forskere har fulgt ældre et årti af deres alderdom fra de var 70 år til de blev 81. Det viser sig, at mænd, der svarede ja til, at de hjælper andre med praktiske ting, har en halveret risiko for at dø i forhold til de mænd, der svarede nej til samme spørgsmål. Det samme gælder for kvinder, der ofte deltager i sociale aktiviteter uden for deres hjem.

- Det kan kræve overskud at gå ud, men det ser ud til, at det har en positiv virkning. Det har en betydning for deres mulighed for at overleve, siger lektor Rikke Lund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

På Falster kommer det ikke som nogen overraskelse. Frede Petersen og hans kone Edith er 82 og 79 år. De har været frivillige gymnastiktrænere i mange år.

- Det er da logisk. Hvis man bare sidder derhjemme og kigger ud af vinduet, så lever man ikke længe. Det tror jeg til gengæld, at man gør, hvis man kommer ud blandt andre mennesker, siger Frede Petersen fra Stubbekøbing.

Helt nye tal, som bliver udgivet i 2010, viser, at ældre, som ofte får besøg eller går på besøg hos andre, klarer sig bedst. Lektor Rikke Lund har talt med 3000 kvinder og mænd og fulgt dem i tre år. 12 procent af mændene havde fra starten det, man kalder lav social deltagelse. For kvinder var det 7 procent. Resultatet er, at især mænd, har en fordoblet risiko for at få dårligere funktionsevne, hvis de sjældent eller aldrig besøger andre eller får besøg derhjemme. Det betyder, at de for eksempel tidligere får brug hjælp til at gå på trapper, gå uden for i dårligt vejr og gå rundt indendørs.

- Det kan have en stor betydning, hvis man har et netværk, fordi så kan netværket være opmærksom på, om man for eksempel har brug for lægehjælp. Hvis man er socialt isoleret, så kan der måske gå længere tid, før den slags bliver opdaget. Det kan også være, at man kommer til at spise sundere eller få rørt sig mere, hvis man deltager i sociale sammehænge, siger lektor Rikke Lund.

Så er der også en anden gevinst, som måske ikke er så veldokumenteret, men som alligevel er vigtig. Edith Petersen er i hvert fald ikke i tvivl.

- Det betyder rigtig meget at komme til gymnastik og se hvor glade de andre er, for så bliver man også selv rigtig glad, siger hun.

Referencer

  • Hjælp andre og lev længere

    Nyheder TV2Øst kl. 19.30

ID: 175003838