9. maj 2022

CopLab-forskergruppen modtager 1.350.000 kr fra Kræftens bekæmpelse

Norden har verdens mest omfattende sundhedsdata og kombinerer man dem med blodprøveresultater fra før en sygdom er diagnosticeret, kan ny viden skabes. Dette er netop tilfældet for hæmatologiske kræftformer, hvor forudsigelsen af dem lang tid før de bliver diagnosticeret i dag, kan være et første vigtigt skridt i hurtig målrettet behandling.

Den såkaldte komplette blodtælling er en almindelig blodprøveanalyse brugt af Danmarks praktiserende læger. Den giver vigtig information om blodprocent, antallet af blodplader og fordelingen af hvide blodlegemer. Sidstnævnte kan nemlig være påvirket af mange årsager som f.eks. betændelse, gigt og forskellige former for blodkræft. De praktiserende læger bestiller da også derfor denne analyse når de undersøger for mange forskellige sygdomme.

Kræftens Bekæmpelse har valgt at støtte projektet "Forudsigelse af hæmatologiske maligniteter baseret på rutinemæssige blodprøver - et proaktivt initiativ til forbedring af henvisning fra primærplejen" med 1.350.000 kr hvor CopLab-forskergruppen ledet af Christen Lykkegaard Andersen, Professor, overlæge, dr.med., ph.d., Afdeling for Almen Medicin, Københavns Universitet  (KU) vil forsøge at finde sammenhænge mellem svar på disse rutinemæssigt udførte blodprøver og forskellige former for blodkræft i håbet om at optimere henvisning til de hæmatologiske afdelinger.